Урбаното градинарство може да го обезбеди секој дом со најмалку 5 продукти дневно

Академиците на Институтот за одржлива храна на Универзитетот во Шефилд го испитаа потенцијалот за урбана хортикултурна употреба со мапирање на зелени места во градот. Откриле дека користењето на само 10% од оваа земја, која исто така вклучува градини, распределби и шумски предели, може да помогне во хранењето на скоро 90,000 луѓе или 15% од населението на Шефилд.

Д-р Едмондсон, научник за животна средина на Универзитетот во Шефилд и водечки автор на студијата, рече: „Во моментов Велика Британија е крајно зависна од меѓународен ланец на снабдување за огромното мнозинство на нашите плодови и половина од зеленчукот, но нашиот истражувањето сугерира дека има повеќе од доволно простор за да го зголемиме она што ни е потребно на нашите потреби.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s