Project – Plant Seeds of Good Deeds

The seeds you plant today will grow into a harvest, whatever you deem that harvest to be. So, when you eat healthily, exercise regularly, and seek peace and well being, you are planting seeds for a fruitful and healthy life – which is a key component of growth.

Continue reading “Project – Plant Seeds of Good Deeds”

Органска храна

Oрганската храна е произведена на строго контролиран начин со цел да се заштити здравјето на луѓето и животната средина.

Continue reading “Органска храна”

Научниците заклучија пчелата е најбитно суштество на планетата

Институтот Earthwatch заклучи во последната дебата на Royal Geographic Society of London, дека пчелите се најважното живо суштество на планетата, меѓутоа, научниците исто така дадоа соопштение: Пчелите веќе влегоа во ризик од истребување. – колониите ширум светот бележат намалување на и до 90% според последните истражувања. Причините се различни во зависност од регионот, но меѓу главните причини се масовното уништување на шумите, недостаток на безбедни места за гнезда, недостаток на цвеќе, неконтролирано користење на пестициди и промени во почвата, меѓу другите.

Постојат навистина тешки решенија, но проблемот е во тоа што е многу тешко да се спроведат, затоа што има многу вградени практики во производството и земјоделството.

Сепак, се предлагаат три решенија со надеж дека можат да се направат за кратко време:

  1. Забрана, не само намалување и употреба на токсични пестициди.
  2. Да се ​​промовираат целосно природни земјоделски алтернативи.
  3. Изведете постојано истражување и следење на здравјето, благосостојбата и зачувувањето на пчелите.

Како да ви биде околината позелена

Сепак, садењето дрвја не е толку лесно. Пред тоа, треба внимателно да го изберете местото, а потоа и расад што се вклопува во теренот во кој е засаден.

Continue reading “Како да ви биде околината позелена”

Есенско садење садници

Наближува есента и убаво е да се потсетиме за нејзините предности. Најдобро време за садење на овошните садници е есента, веднаш по паѓањето на листовите, а тоа е крајот на ноември.

Continue reading “Есенско садење садници”

Лаванда

Поради своите лековити својства лавандата се одгледува уште од времето на стара Грција и Рим, каде се користела како лек за несоница и се правеле разни миризливи лосиони и купки. Потекнува од подрачјето на Медитеранот, Канарските Острови и Индија, но денес се огледува во целиот свет.

Continue reading “Лаванда”

Градината е како животот

Градината е како животот

Дали сте забележале дека кога им обрнувате повеќе внимание на растенијата и се однесувате со поголема грижа и љубов кон нив, тревата е позелена, а цветовите побујни? Не, не станува збор за вашата имагинација, градината возвраќа на вашето внимание и љубов.

Continue reading “Градината е како животот”