Дрвото Јагода или албастер

Дрвото јагода (Arbutus unedo) или Mareja во Албанија, ја викаат и леларон , морска цреша или албастер .

Плодовите можат да се јадат и свежи и преработени во џем и за долго чување.Неговите плодови имаат безброј корисни својства, користени со векови во фитотерапија.

Често го наоѓаме како грмушка грмушка, полна со цицалки, која не надминува 2 метри во висина.

Ако се одгледува и постави како дрво, може да достигне големи димензии, и во висина (до 8 метри) и во обем на трупот

Цветовите од јагода се хермафродитни и се појавуваат во терминалниот дел на гранките. Тие се собираат во мали привлечни ракеми со кремаста бела или розова боја.

Плодовите, јагодите, се кружни бобинки од околу 2 см. во дијаметар. Тие се месести, со карактеристична зрнеста и туберкулирана површина. Бојата прво е жолтеникава, потоа портокалова и темноцрвена кога е целосно зрела

Одгледувањето може да даде големо задоволство, како за украсната вредност, така и за обилното производство на овошје.

Тоа е прилично рустикален вид, за што не е потребна голема културна грижа.

Во однос на климата, таа претпочита блага клима,

Само по себе е растение кое е отпорно на мраз , дури и на температури под замрзнување. Како и да е, за да расте луксузно и да даде плод добро, потребна е лесна клима.

Најдобра изложеност е оној со полно сонце, но засолниште од ветровите, за да се фаворизира опрашувањето на пчелите.

Множењето може да се одвива со семе или сечење, но исто така и со слоеви или стебла.

На репродукција на семе се врши на крајот на зимата. Оној за сечење, наместо тоа, претпочита на есен.

Младите садници се одгледуваат во саксии околу 2 години пред да бидат пренесени на земја. Сечењето треба да се санира и заштитува во најстудените периоди.

Можете исто така да изберете да купите возрасни растенија одгледувани во расадник. Во овој случај, ако купите растенија од корен, крајот на зимата се ерите за садење. Ако растението е во сксии, препорачливо е да почекате до почетокот на пролетта. Препорачуваме да одржувате растојание од најмалку 5 m

Неволја и паразити

Плодот е со многу рустикален сок, кој не страда особено од напади на паразити.

Опасноста може да биде претставена од црните aphids во пролет. Сепак, овој инсект лесно се контролира благодарение на природните мацерати ( лук и коприва ) и сапун Марсеј .

Друг проблематичен инсект за овој вид е кохиналниот , кој генерално претпочита дрвја со кожени лисја. За борба против тоа, препорачуваме употреба на папрат мацерат во превенцијата. Во случај на напад веќе во тек, може да се користат бели масла Бело масло дозволено во органско земјоделство.

Медот Арбутум е одличен за природно лекување на орални заболувања.

Плодовите содржат до 400 мг витамин Ц и многу полифеноли со антиоксидантни својства. Може да се јадат свежи, но не претерувајте, бидејќи прекумерната јадење може да даде чувство на интоксикација или лесни болки во стомакот.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s