Како да ви биде околината позелена

Сепак, садењето дрвја не е толку лесно. Пред тоа, треба внимателно да го изберете местото, а потоа и расад што се вклопува во теренот во кој е засаден.

– Треба да изберете дрво што одговара на теренот на кој го садите

– Зеленилото што постои околу нас треба да биде заштитено

– Чистењето понекогаш е доволно за да се спречи некој да пресече дрво

– Не дозволувајте миленичиња да уринираат по четинари, бидејќи тие ги убиваат

– Садете кога и да можете

– Не мора секогаш да се садат дрвја, може да се посади и грмушки, што е исто така убаво за околината, плус дава кислород и е природна куќичка за птици

Како да се посади дрво

– Планирајте го садењето – Времето за садење дрвја е во рана пролет или есен. Изберете го вистинското место.

– Некои дрвја растат подобро во сува, песочна почва, додека други растат подобро во влажна почва. Секој вид дрво има свои потреби. Проверете ја киселоста на почвата, салинитетот, квалитетот на почвата.

– Нацртајте мапа на избраното место и означете каде ќе бидат засадени дрвјата. Ако имате можност, прашајте шумар да ви помогне да изберете каде да садите.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s