Алергиска реакција од убод на инсекти

Отровот на пчелите, осите и стршените има тенденција да предизвика тешки реакции кај оние коишто се алергични.

Пчелите и осите може да предизвикаат системски алергиски реакции кои се шират низ целото тело, вклучувајќи ја и кожата и респираторниот систем.

Алергиите на убод од пчела може да варираат од благи до тешки. Во помалку тешки случаи, алергиската реакција се јавува околу местото на осилото. Во потешки случаи, реакцијата влијае на другите делови од телото.

Кога пчелата каснува нејзиното осило се откинува од телото и останува во кожата. Отровот што се наоѓа во осилото се ослободува до една минута откако пчелата го забодува осилото. Пчелниот отров содржи протеини кои влијаат на клетките на кожата и имунолошкиот систем што резултираат со локализирана реакција – болка и оток на местото на каснување, дури и ако лицето не е алергично на отровот.

Кај лицата со алергија, убодот од пчела предизвикува имунолошкиот систем да произведува антитела наречени Имуноглобулин Е (IgE). Обично IgE го штитат телото од опасни материи, како што се вирусите и паразитите. Сепак, како одговор на осилото, телото произведува IgE што предизвикува имунолошки одговор, како што е осипот, отокот и проблеми со респираторниот систем.

Симптомите на алергија на пчелин отров е различен во зависност од степенот на алергија кај лицето. Едно лице може да има блага, умерена или тешка реакција по кратко време откако ќе го касне пчела. Оттука се претпочита да се знаат симптомите поврзани со различните степени на алергиска реакција, за лицето да може да добие соодветен третман.Лесна алергиска реакција

Поголемиот дел од симптомите на пчела се лесни и не бараат медицинска помош. Тие се ограничени на местото на каде што е испуштено осилото и вклучуваат:

 • остра болка;
 • црвенило и осип на кожата;
 • отекување на местото на каснување.

Умерена алергиска реакција

Кај лицата со умерена алергија на пчела телото дава посилен одговор на пчелниот отров наречен голема локална реакција (LLR). Во овие случаи, симптомите може да потраат една недела до целосно лекување и вклучуваат:

 • потешко црвенило околу местото на каснување;
 • оток кој може постепено да се зголемува со големина до дијаметар од 10 цм или повеќе во период од 24-48 часа.

Ако некое лице доживее голема локална реакција постои ризик од 5 до 10 отсто дека во иднина ќе развие системска реакција на убод од пчела.

Тешка алергиска реакција

Кај некои лица убодот од пчела може да предизвика анафилакса – алергиска реакција која бара итен медицински третман бидејќи е опасна по живот. Симптомите на анафилакса брзо се развиваат и вклучуваат:

 • црвен осип на кожата што предизвикува чешање;
 • отекување на грлото или јазикот;
 • потешкотии со дишењето;
 • стомачна болка;
 • гадење и повраќање;
 • вртоглавица;
 • слаб/брз пулс;
 • губење на свеста.

Третирање на алергии на убод од пчела

Третманот за алергија на пчела зависи од тежината на алергиската реакција.

Лекување на лесна до умерена реакција

По каснувањето потребно е да се отстрани осилото што е можно поскоро со помош на пинцета, внимавајќи да не се испушти отровот. Отстранувањето на осилото ќе го ограничи количеството на отров што ќе се ослободи во крвотокот.

Локализираните реакции обично бараат само домашно лекување. Користењето на ладна компресија, примена на крем и земање антихистаминици треба да помогне да се намали јадежот и воспалението. Симптомите треба да се повлечат во текот на неколку дена.

Тешките системски реакции бараат итно инјектирање на епинефрин кое ќе помогне да се намали сериозноста на алергиската реакција. Лекарите, исто така, можат да дадат кислород и интравенозни течности.

Лицата со тешка алергија на убод од пчела треба со себе секогаш да носат епинефрин. Секој кој се соочува со еден или повеќе симптоми на анафилакса треба да итно да биде пренесен во болница дури и ако примил инјекција епинефрин.

Извор: Pharma News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s