Садење дрвја во есен

Една од најчестите заблуди на садење есен е дека е премногу студено време да се засади во доцната есен.

Во реалноста, садењето на есен е најпосакувано во многу области затоа што им дава повеќе време време на садниците за да ги воспостават своите корени системи и да се рашират на топлото време во пролет и лето. Бидејќи дрвјата одат во хибернација во зима, тие бараат малку или скоро никаква грижа. Некогаш намерно треба да чекаме до првиот мраз пред да ги засадиме нашите дрвја за време на есенската сезона.

Иако е ладно надвор, дрвјата можат да бидат засадени додека земјата не се замрзне цврсто. Ако сте во можност да зариете лопата во земјата, сè уште сте во можност да ги засадите своите дрвја. Совет за вежбање: за полесно да се засади во есен, пред тоа ископајте ги дупките пред да пристигнат вашите дрвја и чувајте ја почвата од дупките во гаража или за да не се зацврсти и потешко да се стави. Полејте ја потоа земјата со вода. Прекривката е важна за задржување на влагата. Но, исто така е важно есента да се спречи можноста за замрзнување на дрвјата.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s